Ze Střelic až na Konopiště

aneb jak světlušky ze Střelic získaly druhé místo v celostátní soutěži


O víkendu 16.-18. září se v areálu Konopišťského parku uskutečnilo celostátní kolo Závodu vlčat a světlušek o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní, zkráceně řečeno ZVaSu. 

Růžovou šestku zde reprezentovaly tyto světlušky: Lucka a Verča Misákovy, Kája Novotná, Simča Svobodová, Bětka Šmýdová a já. 

A co tomu předcházelo? Nejprve jsme se kvalifikovaly v okresním kole v Ivančicích, a tím jsme postoupily do kola krajského. To se konalo ve Střelicích u Jevišovic, kde se utkalo celkem 19 družinek světlušek z našeho kraje. Zde jsme pomáhaly zachránit Lichožrouty před profesorem Kadeřávkem. Naše nadšení bylo obrovské, když jsme zjistily, že ze Střelic do Střelic přivážíme první místo a vstup do celostátního kola, kde nás měli čekat jen ti nejlepší z každého kraje. 

A teď zpátky ke Konopišti. Celý závod se nesl v duchu Záchranné výpravy v říši fantastické čarofauny. Proměnily jsme se v pomocníky Mloka Scamandera a snažily jsme se zachránit bájného tvora nosoroha před lovcem. K maskování jsme použily kouzelné převleky, jejíchž součástí byl plášť, klobouk, brýle a kouzelnická hůlka. Nezastrašilo nás ani chladné a deštivé počasí, které provázelo sobotní závod. S chutí jsme se pustily do všech překážek a nástrah. Nejvíce nás bavila kuchařská dovednost, poznávání skautských osobností a chování ve společnosti. Nezalekly jsme se ani poskytování první pomoci, logického myšlení, orientace v terénu či poznávání dopravních značek. Stavba stanu pro nás byla hračkou. U fyzické zdatnosti jsme se vyloženě zapotily a ani třídění odpadu a rozklad materiálů nás nenechal chladnými. Celkem jsme zvládly všech 12 disciplín. Po závodu na nás čekal zasloužený odpočinek, který jsme si zpestřily vyráběním odznáčků a lapačů snů. Spolupráci v týmu jsme využily při lanových aktivitách. Navečer se vyčasilo, a tak jsme si mohly užít areál hradu Konopiště na koloběžkách. Následující den se nám společně se všemi týmy podařilo zachránit bájného nosorožce. Celý víkend jsme si perfektně užily, poznaly jsme nové přátele, zažily nejedno dobrodružství. Druhé místo bylo pro nás tou nejsladší tečkou. 

Za všechny světlušky z Růžové šestky Klárka Drábková

PS: děkujeme našim super vedoucím /Monči Misákové, Lucce Drábkové, Terce Dlapkové/ a také všem, kteří nás podporovali, a kteří na nás mysleli.